1972 Matchbox Catalog

 

Popis a historie katalogu

Zatímco série No. 1-75 se vyráběla už od roku 1970 na nových kolech, modely Yesteryear ještě v letech 1970-72 změnou neprošly. Pro matchboxy Yesteryear tedy skončila takzvaná zlatá doba „Regular Wheels“ (obyčejná kola) až v rokem 1972, tedy o tři roky později než pro nejmenších modely, ale i většinu King Size. Modely z dřívější kategorie King Size přecházely do nově formované řady Super Kings pozvolna od roku 1970 a v roce 1972 už měly všechny s výjimkou traktorů tenké rychlé osičky kol.

 

Ještě v roce 1972 najdete v katalogu původní modely „Regular Wheels“ předělané na Superfasty

 

Chybějící Yesteryear: Zajímavé je, že oficiální 1972 Matchbox katalog neobsahuje model Y-11C-1 Lagonda Drophead ani v prototypové verzi. Tento velmi vzácný model se tak nikdy v katalozích Matchbox neobjevil. V následujícím roce byla už v katalogu i ve výrobě nová verze Y-11C-2 v jiných metalízových barvách a na nových „drátěných kolech“ z pochromovaného plastu.

 

 

 

V katalogu je už vzácnější Y-16(C-1) Mercedes SS, ale nikoliv Y-11(C-1) Lagonda.

 

Jako všechny katalogy Matchbox obsahuje i tento také série příslušenství a dárkových předmětů i balení. Vyšel v několika jazykových verzích, které jsou po obsahové stránce stejné. Rozměry katalogu jsou stejné jako dříve, i jeho řazení rámcově vychází z tradice předchozích ročníků.

 

Alexandr Pícha

 

 

 

 

 

 

 

 

Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Následujte nás:

Alexandr Pícha

Editor studia Model DEPO, Miramis, s.r.o. Autor publikací Velká kniha o modelech MATCHBOX Models of Yesteryear 1956–1972 (s L. Mikšem) a Collector's Guide to MATCHBOX Models of Yesteryear 1956–1972 (s P. Lagnerem). Studio Model DEPO připravilo také oficiální katalog Abrex 2018/2019, propagační materiály pro FoxToys, grafiku pro Czech Auto Legends a další .materiály pro výrobce kovových modelů.