1994 Škoda Felicia – Polícia SR a 1982 Škoda – VB ve velikosti 1:43 jsou hlavními novinkami týdne od Abrexu

Abrex uvedl na trh dlouho očekávaný model Škody Felicia ve službách slovenské policie. Jde o skutečnou novinku. První edice Felicie ’94, která vyšla před několika lety, totiž provedení Policajný zbor Slovenskej republiky postrádala. Druhou opravdovou novinkou je „Užovka“ 120 L československé Veřejné bezpečnosti z doby socialismu. Plejádu modelů, které uvedl Abrex na začátek prosince, doplňují nové barevné verze Felicií ’94 a škodovek 105 L i 120 L ve velikosti 1:43. Přibyly i nové barvy modelů motorek JAWA 1:18.

Modely 1994 Škoda Felicia si můžete objednat v eShopu Model Depo. Můžete si je také koupit v naší provozovně v Praze.

Model 1994 Škoda Felicia ̶ Polícia SR odlišuje od Felicie ’94 Policie ČR nejenom odstín a síla zeleného pruhu, znak Policajný zbor Slovenskej republiky a Polícia ve slovenštině. Výraznou odlišností je i červený slovenský maják oproti modrému českému.
Model 1994 Škoda Felicia ̶ Polícia SR ve velikosti 1:43

Model Felicie ’94 slovenské policie ve velikosti 1:43 představuje vůz v provedení, které na Slovensku odvodili z bílo-zelené kombinace předchozí federální Policie ČSFR. Ta se zas při výběru imatrikulace bílých vozů se zelenými pruhy inspirovala tehdejší podobou policejních vozů v Německu a dalších západoevropských zemích. Slovenská policie se začala etablovat už před rozdělením Československa, toto provedení se slovenským státním znakem a s nápisem Policajný zbor Slovenskej republiky pak bylo schválené začátkem roku 1993.

Na rozdíl od Policie ČR zůstala slovenská policie u bílo-zelené kombinace do dnešní doby. Podobně jako u nás, i na Slovensku se samozřejmě různě vyvíjí označení vozů u útvarů městské policie v jednotlivých slovenských městech. Škodovky jsou ale ve vozovém parku státní slovenské policie a u městských policií zastoupeny daleko méně než v Česku.

Sledujte novinky a recenze kovových modelů na Facebooku Model DEPO.

Nový model stodvacítky Veřejná bezpečnost odlišují od esenbácké stopětky jiné, také předpisové, fonty písmen VB.
1982 Škoda 120 L ̶ Veřejná bezpečnost

Pro model „silnější“ verze Užovky 120 L zvolil Abrex jednu ze dvou oficiálních variant fontu VB, které tehdejší předpisy určovaly pro vozy socialistických bezpečnostních sil. Jde o nižší silnější písmo situované pod kliky dveří. Je sympatické, že toto písmo je výrazně odlišné od druhé oficiální verze, od vyšších užších fontů na modelu Škoda 105 L Veřejná bezpečnost. Obě Užovky 105 L a 120 L v bílo-žlutém provedení VB se tak vedle znatelně liší.

Nový model 1982 Škoda 120 L ̶ Veřejná bezpečnost je hezky provedený, ale „povislý“ výfuk svou pozici ještě nezměnil.

Co na skutečných škodovkách Veřejné bezpečnosti sice být mohlo, ale nebylo obvyklé, jsou černé příplatkové kapsy na přední kapotě pro přívod vzduchu k topení. Ty se totiž kupovaly za příplatek v Mototechně nebo v tehdy vznikajících značkových prodejnách AZNP Škoda. Veřejná bezpečnost ale odebírala vozy přímo od AZNP Mladá Boleslav mimo oficiální prodejny pro „malospotřebitele“. A na něco takového jako „extra“ výbava se u vozů SNB nehrálo.

Modely 1977 Škoda 105 L a 1982 Škoda 120 L si můžete objednat v eShopu Model Depo. Můžete si je také koupit v naší provozovně v Praze.

Jak už to bývá zvykem, k oběma majákovým verzím přidal Abrex i reedice dalších modelů. Tentokrát jsou to civilní Felicie ’94 v bílé a tmavě červené barvě a v jemně béžové metalíze. V eShopech prodejců Abrexu včetně Model DEPO jsou nyní i verze Užovek, které se předtím objevily v některých řetězcích. Pěti novými barevnými kombinacemi hýří také nové modely motocyklů JAWA od Abrexu ve velikosti 1:18.

Civilní 1994 Škoda Felicia v decentně elegantní metalíze Champagne

Všechny modely motocyklů JAWA si můžete objednat v eShopu Model Depo. Můžete si je také koupit v naší provozovně v Praze.

Také v této várce nových verzí a reedicí modelů Abrex zachoval dosavadní cenovou politiku. Modely Felicia ’94 ve velikosti 1:43 a motorky JAWA 1:18, které jsou vyráběné ze „starých“ forem, stojí stále 495 Kč a jejich majákové verze stále 545 Kč. Modely Užovek vyráběné v 1. edici z nových forem stojí 595 Kč a jejich majákové verze 695 Kč.

Jednou z nejatraktivnějších novinek je červená 1950 Jawa 350 Pérák s brašnami. „Kožené“ brašny zatím mělo jen vojenské provedení tohoto modelu 1:18.
Následujte nás:

Alexandr Pícha

Editor studia Model DEPO, Miramis, s.r.o. Autor publikací Velká kniha o modelech MATCHBOX Models of Yesteryear 1956–1972 (s L. Mikšem) a Collector's Guide to MATCHBOX Models of Yesteryear 1956–1972 (s P. Lagnerem). Studio Model DEPO připravilo také oficiální katalog Abrex 2018/2019, propagační materiály pro FoxToys, grafiku pro Czech Auto Legends a další .materiály pro výrobce kovových modelů.